Gå direkt till sidans innehåll
Promenerande med hund i Hjo
Fotograf: Jesper Anhede

Svenska ekologiska livsmedel

Indikator SE. HJ. 26

Ekomatcentrum samlar in statistik för att kartlägga inköpen av svenska ekologiska livsmedel i offentlig sektor.

Andel svenska och ekologiska livsmedel

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Alla MÖS-kommuner

2018

13

1

Alla MÖS-kommuner

2019

13

2

Alla MÖS-kommuner

2020

14

3

Alla MÖS-kommuner

2021

14

4

Alla MÖS-kommuner

2023

15

5

Falköping

2018

17

6

Falköping

2019

12

7

Falköping

2020

14

8

Falköping

2021

13

9

Falköping

2023

16

10

Hjo

2018

14

11

Hjo

2019

13

12

Hjo

2020

13

13

Hjo

2021

14

14

Hjo

2023

14

15

Karlsborg

2018

12

16

Karlsborg

2019

13

17

Karlsborg

2020

14

18

Karlsborg

2021

15

19

Karlsborg

2023

18

20

Skövde

2018

13

21

Skövde

2019

14

22

Skövde

2020

15

23

Skövde

2021

17

24

Skövde

2023

15

25

Tibro

2018

11

26

Tibro

2019

12

27

Tibro

2020

13

28

Tibro

2021

12

29

Tibro

2023

12

30

Västra Götaland

2018

27

31

Västra Götaland

2019

28

32

Västra Götaland

2020

34

33

Västra Götaland

2021

33

34

Västra Götaland

2023

36

35

Riket

2023

16

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Andelen av livsmedelsinköpen som är både ekologiska och svenska har ökat i MÖS-kommunerna de senaste åren. Karlsborg är den kommun har den högsta andelen med 18 procent. Medel för alla kommuner i Sverige var 2023 16 procent, och Karlsborg ligger alltså över nationella genomsnittet. Dock är andelen i samtliga kommuner betydligt lägre än den för Västra Götalandsregionen (regionens inköp). Generellt är det vanligt att bland annat ägg och mejeriprodukter som köps in är svenskt när det är ekologiskt.

Data för år 2022 saknas.

Uppdaterad: 2024-10-28