Ekomatcentrum samlar in statistik för att kartlägga inköpen av svenska ekologiska livsmedel i offentlig sektor.
Fotograf: Jesper Anhede
Svenska ekologiska livsmedel
Indikator SE. HJ. 26Rad-id | Mätområde | Datum | Värde (%) |
---|---|---|---|
0 |
Hjo |
2018 |
14 |
1 |
Hjo |
2019 |
13 |
2 |
Hjo |
2020 |
13 |
3 |
Hjo |
2021 |
14 |
4 |
Hjo |
2023 |
14 |
Datakälla: EkoMatCentrum
Kommentar
Andelen av livsmedelsinköpen som är både ekologiska och svenska har ökat i MÖS-kommunerna de senaste åren. Karlsborg är den kommun har den högsta andelen med 18 procent. Medel för alla kommuner i Sverige var 2023 16 procent, och Karlsborg ligger alltså över nationella genomsnittet. Dock är andelen i samtliga kommuner betydligt lägre än den för Västra Götalandsregionen (regionens inköp). Generellt är det vanligt att bland annat ägg och mejeriprodukter som köps in är svenskt när det är ekologiskt.
Data för år 2022 saknas.