Gå direkt till sidans innehåll

Svenska ekologiska livsmedel

Indikator SE. FK. 26

Ekomatcentrum samlar in statistik för att kartlägga inköpen av svenska ekologiska livsmedel i offentlig sektor.

Andel svenska och ekologiska livsmedel

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Alla MÖS-kommuner 2018 13
1 Alla MÖS-kommuner 2019 13
2 Alla MÖS-kommuner 2020 14
3 Alla MÖS-kommuner 2021 14
4 Alla MÖS-kommuner 2023 15
5 Falköping 2018 17
6 Falköping 2019 12
7 Falköping 2020 14
8 Falköping 2021 13
9 Falköping 2023 16
10 Hjo 2018 14
11 Hjo 2019 13
12 Hjo 2020 13
13 Hjo 2021 14
14 Hjo 2023 14
15 Karlsborg 2018 12
16 Karlsborg 2019 13
17 Karlsborg 2020 14
18 Karlsborg 2021 15
19 Karlsborg 2023 18
20 Skövde 2018 13
21 Skövde 2019 14
22 Skövde 2020 15
23 Skövde 2021 17
24 Skövde 2023 15
25 Tibro 2018 11
26 Tibro 2019 12
27 Tibro 2020 13
28 Tibro 2021 12
29 Tibro 2023 12
30 Västra Götaland 2018 27
31 Västra Götaland 2019 28
32 Västra Götaland 2020 34
33 Västra Götaland 2021 33
34 Västra Götaland 2023 36
35 Riket 2023 16
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Andelen av livsmedelsinköpen som är både ekologiska och svenska har ökat i MÖS-kommunerna de senaste åren. Karlsborg är den kommun har den högsta andelen med 18 procent. Medel för alla kommuner i Sverige var 2023 16 procent, och Karlsborg ligger alltså över nationella genomsnittet. Dock är andelen i samtliga kommuner betydligt lägre än den för Västra Götalandsregionen (regionens inköp). Generellt är det vanligt att bland annat ägg och mejeriprodukter som köps in är svenskt när det är ekologiskt.

Data för år 2022 saknas.

Uppdaterad: 2024-10-28